Q4Gym: Instrument aangepast voor beleidsperiode 2021-2024

Inge Doens   ‐  Vrijdag 18 december 2020

Het Q4Gym-instrument, de tool voor het behalen van het kwaliteitslabel van Gymfed voor de clubwerking, werd aangepast voor de nieuwe beleidsperiode! We hebben ons voor de update gebaseerd op de input van de clubs (bevraging april-mei 2020) en de feedback van de Q4Gym-clubcoaches die de audit in de clubs afnemen. 

Clubs die in het sportjaar 2021-2024 het label willen vernieuwen kunnen meteen aan de slag. 

Naast het toevoegen en aanpassen van enkele criteria zetten we in de beleidsperiode 2021-2024 ook in op een ethisch gezond sportklimaat en G-Gym.

De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • Extra luik 'Ethisch' met 8 criteria in het kader van het welzijn van de sporters
  • Gymclubs die ook een rope skipping-afdeling hebben, verdienen extra punten bij 'sportieve basiswerking'
  • Gymclubs met een G-Gymwerking verdienen extra punten bij 'sportieve basiswerking'
  • De drop-outcijfers worden slechts 1x geteld
  • Trainers -17 jaar (zonder diploma initiator) worden niet opgenomen in het opleidingspercentage
  • Alle criteria werden overlopen, indien nodig aangepast
  • Bug fixes en kleinere aanpassingen

Met het instrument zetten we vooral in op coaching en ondersteuning van de clubs. Het instrument bevat tal van handige tools en voorbeelden die de club onmiddellijk verder helpt. In het instrument wordt alle gekende info (via Ledenbeheer) van de club onmiddellijk ingevuld wat de work load voor de club aanzienlijk moet verminderen.

Het Q4Gym-instrument wil inzetten op de ondersteuning en het versterken van de clubs zodat ze kunnen beantwoorden aan de hedendaagse uitdagingen zowel op gebied van clubmanagement als op socio-economisch, demografisch en sportief vlak.

Geen competitieclub en wil je toch een audit plannen? Neem gerust contact op! Clubs met een Q4Gym-label genieten jaarlijks van incentives uit het jeugdsportfonds.